Market place
Questions, Information...
Nasıl Doğal Üretiyorsunuz? Organikle benzerlik/fark var mı?
Canlı, bereketli toprak meydana getirmekle işe başlıyoruz; çünkü toprak ne kadar canlı ve bereketli olursa, o toprakta yetişen bitkiler de o kadar dirençli, bereketli ve lezzetli olur. Toprağı canlandırmak için faydalı bakterilerden, mantarlardan, solucanlardan, kompost gübreden ve organik maddelerden faydalanıyoruz. Toprağın içinde yaşayan büyük bir ekosistem var, biz öncelikle bu ekosistemi daha da canlandırmaya çaba gösteriyoruz. Bereketli toprak içinde türlü mineraller, besinlerle beslenen bitkilerin hem lezzeti, hem besin değeri yüksek oluyor. 'Ne yersek, oyuz.' Sağlığımız için en değerli gıdalar bu tür bitkilerden üretilenlerdir.
Yazın aşırı sıcaklardan, güneş ışınlarından toprağımızı korumak üzere malçlama yapıyoruz (toprağın üzerini öğütülmüş dallar, saman, kuru otlar/yapraklar veya kartonlarla örtüyoruz. Toprağın içindeki organik malzeme oranını yükseltmek için yoncagil otlardan, organik malzemeden faydalanıyoruz.
Böylece bitkiler için mümkün olabildiğince en mükemmel ortamı meydana getirmeye çalışıyoruz. Bitkilerin bünyeleri sağlıklı, dirençli oluyor ve böceklere, hastalıklara karşı daha dirençli oluyor. Böcek, hastalık geldiğinde doğal savunma yöntemlerimiz var:
-
Şifalı otlar bahçemizden topladığımız şifalı otlarımızla hazırladığımız doğal bitki çayları/ilaçlarını kullanıyoruz,
-
Efektif mikroorganizmaları (faydalı bakterileri) kullanıyoruz,
Mono tarım yerine, mümkün olabildiğince bitki ve canlı çeşitliliğine önem veren, ekosistem işleyişini taklit eden ekim dikim çalışmaları yürütüyoruz. Bitki kardeşliğine, koruyucu, toprağı gübreleyici/havalandırıcı bitki türlerine de bahçelerimizde yer veriyoruz. Bu sayede toprağımız canlılığını sürdürüyor ve doğanın kendi denge ve döngüleri korunuyor. Hatta yerel doğa daha da canlanıyor.
Daha da iyisi, iklim değişikliğine karşı da önemli faydalar sağlıyoruz. Bahçelerimizden çıkan tüm organik atıklar tekrar toprağa dönüşüyor. Bitkiler büyümek için havadan karbondioksiti alırlar, karbon elementi bitkilerin en temel yapı taşlarındandır. Bitki yaprak ve bünyeleri kompost olarak toprağa dönüşürken, havadaki karbonu da toprağa gömerek iklim değişikliğini önleyici faaliyette bulunmuş oluyoruz. Ağaçlarımızın, bağlarımızın, bahçelerimizin aralarında toprak tümüyle baklagil otlarla kaplı, bu otları büyüdükçe (yılda 6-7 kere) biçip toprak üzerine yatırıyoruz. Hem toprağın üzeri battaniye gibi kaplanmış oluyor (su kaybını ve yabani ot çıkmasını azaltıyor) hem de yeni toprak oluşturuyoruz ve tabii ki havadaki karbonu bitki bünyesine alıp tekrar toprağa gömüyoruz: Tabi bu arada baklagil otlar biçildiklerinde köklerinden toprağa azot salarak doğal olarak toprağı da gübreliyorlar. Bir taşla, çoklu fayda...
Organikten farklarımız da işte bunlar, bizler ekosistem anlayışı ile üretim yapıyoruz, doğayı, doğalı koruyarak. Bizlerin 'organik sertifika'ya da ihtiyacı yok. Sertifikanın etik ve ahlaktan yoksun kişilerce kötü amaçla kullanılabildiğini de görüyoruz. Bizim etik ve ahlaki değerlerimiz kuvvetli, sertifikaya ihtiyacımız yok. Doğal ürünleri makul fiyatlarla satmaya çaba gösteriyoruz. Ancak görebileceğiniz üzere emek yoğun bir çalışma var ve bu çalışmanın bir ek değeri de olmalı.
Sizler 'Pazar Yeri'mizden her alışveriş yaptığınızda kırsalda doğayı canlandırıcı bu tür çalışmaların mümkün olmasına, yaşamasına büyük destek, paydaş oluyorsunuz. Çok teşekkür ederiz.
Pazar Yeri'nde Yer Almak İsteyen Üreticiler
Yukarıdaki gibi benzer çalışmalarda bulunan üreticilerin ürünlerini pazar yerinde sergilemek isteriz, bizimle bağlantıya geçmek isterseniz, info@belentepe.org eposta adresimize mesaj gönderebilirsiniz.
Toprağınızda benzer üretim yapmak istiyorsanız ama henüz ekosistem anlayışı ile nasıl üretim yapacağınızı bilmiyorsanız, eğitim almanızda fayda olacaktır. Eğitim ve aktiviteler için tıklayın.